Muskelskolan
    Allt om styrketräning och lite till

Kreatin - det prestationshöjande kostillskottet

Kreatin är en molekyl som finns i den mat vi äter, främst i kött produkter. Kroppen kan även själv syntetisera mellan 1-2g kreatin per dag. Även om kreatin finns i viss mängd i den mat vi äter så har man börjat framställa ämnet på kemisk väg. Kreatin säljs ofta i den kemiska formen kreatinmonhydrat, ett vitt pulver som man löser i vatten och dricker upp. Kreatin används i första hand för att öka muskelvolym och styrka hos tränande individer. Ökad explosivitet i musklerna är mycket fördelaktigt vid styrkelyft, kulstötning, kortdistanslöpning etc.

Det har länge debatterats hur vida kreatin är ett farligt ämne eller ej men har hittils inte visat någon stuide som stärker påståendet att kreatin skulle vara farligt för hälsan. Man kan dock säga med stor säkerhet att personer med njurproblem bör avstå från att ta kreatin. Men som med allting, så länge man doserar i rekommenderade mängder så är det inte negativt för hälsan.