Ingredienser

Ägg
Mjöl
Kakao
Jäsningsmedel
Socker
Choklad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socker

- Strösocker - Vaniljsocker - Pärlsocker - Florsocker - Sirap -

 

Strösocker
Det finns flera olika sorters socker, men det man oftast tänker på först är strösocker. Det består av sockerarten sackaros som utvinns från sockerbetor och sockerrör. Även bitsocker och florsocker består av strösocker. Det har specialbehandlats för att få sin vita färg. Står det caster sugar i ett engelskt recept avses en ännu finare sorts socker. Kan ersättas med råsocker.

 

 

Vaniljsocker
Genom att finfördela socker till puder och smaksätta med vanilj får man produkten vaniljsocker. Det finns även en variant som heter vanillinsocker eller vanillasocker men då är det inte äkta vanilj som ger smaken utan det syntetiskt framställda ämnet vanillin. Leta därför alltid efter vaniljsocker med riktigt vanilj.
Man kan enkelt tillverka vaniljsocker själv genom att låta florsocker och bitar av vanilj vila tillsammans i några veckor.

 

 

Pärlsocker
Kakor av sockerkristaller pressas och krossas sedan till hårda, kantiga korn för att få pärlsocker. Sockret smälter inte vid typiska baktemperaturer och är därför väldigt bra att användas till garnering av till exempel bullar, som ska in i ugnen. Det kan också användas till garnering av kokosbollar.

 

 

Florsocker
Florsocker är finmalet strösocker med tillsatt stärkelse för att förhindra att klumpar ska bildas. Det används till bakning av kakor och desserter men även till glasyr och dekoration när man inte vill att sockerkristallerna ska märkas, varken synas eller kännas.
Man kan tillverka eget florsocker genom att mixa två deciliter strösocker med en tesked maizena.

 

 

Sirap
Tillverkas av råsocker från både sockerbetor och sockerrör. I sirap ingår varierande halter av färgämnen och aromer från rörråsocker som bestämmer färg och smak. Sirapen innehåller också olika sockerarter, vanligt socker, druvsocker och fruktsocker. Sirapen ger bakverk en god smak och vacker färg och är med för att påskynda jäsningen. Det finns fem olika sirapsvarianter att välja mellan och var och en har sin speciella smak, färg och egenskap.

 


Upp