Ingredienser

Ägg
Mjöl
Kakao
Jäsningsmedel
Socker
Choklad





 

 

 

 

 

 

Choklad

- Mörk choklad - Mjölkchoklad - Vit choklad - Blockchoklad -

 

Mörk choklad
F örutom kakaobönans naturliga beståndsdelar innehåller mörk choklad endast socker samt eventuellt vanilj och sojalecitin.
Mörk choklad ska innehålla minst 35% kakaomassa (inklusive minst 18% kakaosmör och minst 14% fettfritt kakaopulver) av den sammanlagda vikten för att uppfylla den lägsta kvalitetsbeteckningen enligt Livsmedelsverket. Sojalecitin är en helt naturlig, oljeliknande produkt. Doceringen av lecitin varierar mellan 0 och 0,5 procent. Sojalecitin är den enda emulgator som är tillåten i hela världen. Emulgatorn fungerar som en brygga mellan vatten och olja. Sojalecitin gör det möjligt för kakaosmöret att binda samman socker och det torra materialet i kakaomassan.

 

Mjölkchoklad
Vid tillverkningen av mjölkchoklad används kondenserad mjölk som har kokats under vakuum tillsammans med socker. Mjölken torkas sedan i vakuumugnar så att mjölkpulver bildas. Den tillsätts sedan chokladmassan med ytterligare socker. Färsk mjölk innehåller för mycket vatten för att kunna fungera tillsammans med kakaosmöret så därför används inte färsk mjölk.

 

Vit choklad
Vit choklad framställs av kakaosmör, socker, mjölkpulver, vanilj och lecitin. Vit choklad innehåller väldigt lite av kakaobönans arom- och färgämnen. Kakaosmörets ursprung är därför mindre intressant eftersom det är nästan färglöst och bara har en svag arom. Kvaliteten på vit choklad är, till skillnad mot mörk choklad, beroende av långt färre och mindre komplicerade faktorer. Men det är naturligtvis skillnader mellan olika sorters vit choklad. De sämre innehåller för lite dyrbart kakaosmör och känns därför "dammiga" i munnen och många sorter smakar bara vaniljessens

 

Blockchoklad
Block består av vegetabiliskt fett och kakaopulver, men inget kakaosmör. Därför får block inte kallas för choklad. Block finns precis som choklad med olika kakaohalt, från 20 % till 7 %. Många använder block som smaksättning i sin kaka eftersom den är billigare, med resultatet att kakan inte smakar choklad. Block har ett annat användningsområde än choklad och används för dekorationer och glasyrer, eftersom block ger en blankare och finare yta och dessutom stelnar den i rumstemperatur.


Upp