Tips och tricks

Allmänt
Mjuka kakor
- Felsökning mjuka kakor
Småkakor
Bullar
- Felsökning vetebröd
Efterrätter
Tårtor och bakelser

 

Allmänt:

  • När man ska smälta choklad kan man antingen använda sig av en mikrovågsugn där man lägger chokladen (gärna i lite mindre bitar) i en skål som tål att sättas in i mikron. Värm chokladen lite i taget och kolla då och då tills den är nästan helt smält, resten smälter när man tagit ut den på grund av värmen från den smälta chokladen. Man kan även använda sig av ett vattenbad på spisen om man hellre vill det. Man ska då tänka på att ta en lagom stor skål så att inte vattenångan kommer ner i skålen med choklad. Chokladen kan då nämligen bli lite gråaktig och inte lika fin.

  • Olika plats i ugnen ger olika effekt. Om man har sitt bakverk högt upp i ugnen blir det varmt på ovansidan och det får då mer färg. Om man har det i mitten av ugnen är värmen ganska jämnt fördelad. I nedre delen av ugnen blir bottnen av exempelvis kakan varmare och den blir då färdigare inuti men får inte lika mycket färg ovanpå. Man brukar oftast kombinera olika platser i ugnen med olika temperaturer för att få det bästa resultatet. Detta brukar uppges i receptet.

  • Tänk på att gräddningstiden som står i recepten är ungefärlig. Sätt hellre timern på lite kortare tid än vad som står på receptet. Sätt timern på några minuter till om det behövs eller håll koll själv.

  • Om man märker att övervärmen i ugnen är lite för hög och det man bakar blir lite mörkt på översidan, alternativt att det ser bra och färdigt ut uppe på men inte är klart inuti, kan man lägga på ett bakplåtspapper ovanpå eller sätta en plåt ovanför för att skydda det lite. Om det däremot är undervärmen som är för hög kan man sätta in en extra plåt under bakverket.

  • När man tagit ut sina bakverk ur ugnen kan det vara bra att ställa dem på ett galler för att svalna.

  • När man ska knäcka ägg är det bra att knäcka dem ett och ett i en kopp eller ett glas bredvid. Detta för att lättare kunna se små skalbitar som kommit med samt att kunna kasta dåliga ägg innan man blandat dem i smeten (och slippa göra om allt).

  • Om man ska separera äggulan från äggvitan och tycker att det är svårt att göra det mellan skalen kan man hälla upp ägget i handen med lite separerade fingrar. Äggulan (om den är hel från början) stannar då kvar i handen (fortfarande hel) medan äggvitan åker mellan fingrarna ner i en skål man gärna har under.

  • Kall sirap rinner ganska långsamt. Om man ställer flaskan i varmt vatten en stund innan man häller rinner den lättare.

Till sidans topp

Mjuka kakor:

  • Till mjuka kakor är det bra med en lagom stor form. Hur stort lagom är varierar från kaka till kaka men det står oftast i receptet. Anledningen till att den inte ska vara för liten är ju ganska självklar – smeten kanske inte får plats och sedan pöser över.  Att formen inte heller ska vara för stor beror på att kakan då kan bli torr när man gräddar den.

  • Att ha kakan för länge i ugnen är inte heller bra. Den kan då bli torr och det man kanske inte riktigt tänker på är att kakan även eftergräddas då den ligger antingen i sin form eller i närheten av något varmt, exempelvis en plåt.

  • När man ska vispa ägg och socker är det praktiskt att använda en elvisp då det går mycket fortare och man blir inte lika trött i armen. Det blir även fluffigare. När man vispat ihop äggen och sockret ska man tänka på att inte vänta för länge innan man häller i resterande ingredienser. Detta för att kakan ska bli luftigare och saftigare.

  • Blanda torra ingredienser så som mjöl, bakpulver, kakao och vanillinsocker i en skål bredvid innan du häller ner blandningen i exempelvis det vispade sockret och ägget. När det väl är ihällt ska man helst inte röra för mycket, tänk istället på att vända ner mjölblandningen. Om man rör för mycket kan kakan bli platt eftersom luften försvinner ur smeten samt att jäsningsmedlet börjar verka tidigare.

  • När det i receptet står att man ska smälta smör eller margarin kan man oftast använda sig av flytande fett istället.

  • När man bakar muffins och liknande och känner att pappersformarna man har är lite instabila kan man använda sig av dubbla formar. Detta hindrar smeten från att rinna ut. Om man vill undvika detta kan man även använda sig av silikonformar.

  • När det gäller ugnen ska man tänka på att inte öppna den mer än nödvändigt. Varje gång man öppnar ugnsluckan släpps kall luft in och detta påverkar gräddningen så att kakan lätt sjunker. Tänk även på att inte smälla igen ugnsluckan, stäng den försiktigt.

 

Felsökning mjuka kakor
Vad kan det bero på om…
…kakan blir degig och inte höjer sig?
- vispningstiden har varit för kort
- för lite bakpulver
- smeten har vispats för mycket efter att bakpulvret tillsatts
- ugnsluckan har öppnats för tidigt eller för ofta

…kakan jäser över?
- ugnen har varit för kall
- för liten form
- för mycket bakpulver

…kakan spricker?
- ugnen har varit för varm
- bakpulvret och mjölet har blandats dåligt
- för kraftig undervärme

Till sidans topp

Småkakor:

  • Att tänka på när man ska baka småkakor kan vara att man gärna får använda riktigt smör (inte margarin) då smör smakar mer i sig. (Till andra bakverk som har mer smak går margarin oftast bra att använda.)

  • Om man känner sig lite osäker på hur länge man ska ha kakorna i ugnen och hur mycket de kommer flyta ut kan man provgrädda en kaka.

Till sidans topp

Bullar:

  • När man bakar bullar och vetebröd ska degen gärna jäsa mycket för att få mer smak. Man kan kolla om det jäst färdigt genom att trycka fingret lite mot degen, den stiger upp till ursprunglig höjd när den är färdigjäst. Man ska även tänka på att den gärna ska stå och jäsa där det är förhållandevis varmt och dragfritt.
  • Om man har mer än 3 msk socker eller sirap i degen blir det bättre om man använder jäst för söta degar (det röda paketet). Bullarna jäser då snabbare.

  • Degspadet får inte vara för varmt, men samtidigt inte för kallt. Om det är för varmt dör jästen men om det är för kallt så får den inte tillräckligt med energi att jäsa med. Vid färsk jäst ska temperaturen vara ca 37 °C (fingervarmt – varken varmt eller kallt om man känner på det med fingrarna) och vid torrjäst ska temperaturen vara ca 45 °C.

  • För mycket mjöl gör bullarna torra och inte lika luftiga och goda.

  • Att ta ut bullarna ur ugnen precis innan man tror att de är klara är också ett tips för att bullarna ska bli saftigare. Då de eftergräddas när man tagit ur dem ur ugnen blir de ändå färdiga – och väldigt goda.

  • Lös aldrig jäst direkt med socker eller salt. Jästen tar skada och jäskraften avtar.

 

Felsökning vetebröd
Vad kan det bero på om…
…brödet smular?
- det innehåller för lite fett
- degen har jäst för mycket

…brödet blir tungt?
- degen är för dåligt blandad
- degen har jäst för mycket
- degen har blivit för varm
- degen har arbetats för lite på bakbordet
- degen innehåller för mycket fett och/eller socker

…brödet får degrand?
- ugnsvärmen har varit för låg
- ugnsluckan har öppnats för tidigt under gräddningen
- brödet är inte färdiggräddat
- brödet skars upp innan det svalnat

…brödet jäser på bredden?
- jäsplatsen har varit för varm
- degen har arbetats för lite
- degen innehåller för lite mjöl

…brödet spricker?
- det har jäst upp för lite före gräddningen
- degen är dåligt blandad
- degen innehåller för mycket mjöl
- ugnsvärmen har varit för hög
- bröden har stått för tätt i ugnen eller för nära kanten

Till sidans topp

Efterrätter:

  • Till pajskal ska man tänka på att använda ganska kallt och förhållandevis hårt fett. Detta för att det ska hålla ihop bättre. Tänk även på att inte arbeta pajdegen för mycket då det kan leda till att degen blir seg och tråkig.

Till sidans topp

Tårtor och bakelser:

  • Om man vill riva choklad att ha ovanpå kan man använda sig av antingen en potatisskalare eller en osthyvel. Om man använder en osthyvel och drar lite längre bitar kan man även göra små rullar.

  • Om man ska spritsa något kan man lätt använda sig av en plastpåse alternativt en strut av smörpapper istället för en sprits.

  • Se till att inte vispa grädde för länge. Det kan sluta med att den blir ganska hård och inte särskilt lättarbetad alternativt så småningom smör.

Till sidans topp