Mäta och väga

Att mäta alternativt att väga upp sina ingredienser har sina för- och nackdelar. Det kan vara lättare att mäta men det blir samtidigt mer exakt om man väger. Det är inte alltid man behöver vara så exakt men det finns vissa tillfällen när man behöver vara väldigt noggrann.

Här nedan kommer en tabell över hur mycket olika vanliga ingredienser väger vid en viss volym. Det kan vara bra att veta om man hellre vill väga än att mäta då receptet säger till exempel 2 dl. I en del gamla recept står mängderna inte i mått utan i vikt istället. Om man då vill mäta istället för att väga kan det vara bra att kunna omvandla mängderna.

Ingrediens
1 liter (l)
=
1000 ml
1 deciliter (dl)
=
100 ml
1 matsked
(msk) =
15 ml
1 tesked (tsk)
=
5 ml
1 kryddmått (krm) =
1 ml
100 g

  ca g ca g ca g ca g  ca g ca ml
Bakpulver - - 12-15 4-5 0,8-1,0 100-125
Bikarbonat - - 18 6 1,2 85
Farinsocker - 70 10 - - 145
Florsocker - 60 9 - - 165
Havregryn 350 35 5 - - 285
Kakao - 40 6 2 - 250
Korinter - 50-60 8 - - 165-200
Maizenamjöl - 55 8 3 - 180
Mandel/nötter - 65 10 - - 155
Margarin/smör, fast - 95 15 5 - 105
Margarin/smör, smält - 90 13 4 - 110
Olja 900 90 13 4 - 110
Potatismjöl 800 80 12 4 - 125
Pärlsocker - 60 9 - - 165
Russin - 50-70 8-10 - - 145-200
Sirap 1400 140 20 - - 70
Ströbröd (skorpmjöl) - 50 7 - - 200
Strösocker 850 85 12 4 - 120
Vanillinsocker - - 9 3 0,6 165
Vetemjöl 600 60 9 3 - 165

I en del recept kan man hitta utländska måttenheter. Förklaringar för några sådana följer här:

1 pound (lb) = 454 gram
1 ounce (oz) = 28,35 gram

1 dry pint = 5,5 dl
1 liquid pint = 4,7 dl
1 engelsk pint = 5,7 dl
1 amerikansk cup = 2,4 dl
1 engelsk cup = 2,8 dl