Mäta och väga
Att mäta alternativt att väga upp sina ingredienser har sina för- och nackdelar. Det kan vara lättare att mäta men det blir samtidigt mer exakt om man väger. Det är inte alltid man behöver vara så exakt men det finns vissa tillfällen när man behöver vara väldigt noggrann.
Här nedan kommer en tabell över hur mycket olika vanliga ingredienser väger vid en viss volym. Det kan vara bra att veta om man hellre vill väga än att mäta då receptet säger till exempel 2 dl. I en del gamla recept står mängderna inte i mått utan i vikt istället. Om man då vill mäta istället för att väga kan det vara bra att kunna omvandla mängderna.
Ingrediens |
1 liter (l) = 1000 ml |
1 deciliter (dl) = 100 ml |
1 matsked (msk) = 15 ml |
1 tesked (tsk) = 5 ml |
1 kryddmått (krm) = 1 ml |
100 g |
|
ca g | ca g | ca g | ca g | ca g | ca ml | ||
Bakpulver | - | - | 12-15 | 4-5 | 0,8-1,0 | 100-125 | |
Bikarbonat | - | - | 18 | 6 | 1,2 | 85 | |
Farinsocker | - | 70 | 10 | - | - | 145 | |
Florsocker | - | 60 | 9 | - | - | 165 | |
Havregryn | 350 | 35 | 5 | - | - | 285 | |
Kakao | - | 40 | 6 | 2 | - | 250 | |
Korinter | - | 50-60 | 8 | - | - | 165-200 | |
Maizenamjöl | - | 55 | 8 | 3 | - | 180 | |
Mandel/nötter | - | 65 | 10 | - | - | 155 | |
Margarin/smör, fast | - | 95 | 15 | 5 | - | 105 | |
Margarin/smör, smält | - | 90 | 13 | 4 | - | 110 | |
Olja | 900 | 90 | 13 | 4 | - | 110 | |
Potatismjöl | 800 | 80 | 12 | 4 | - | 125 | |
Pärlsocker | - | 60 | 9 | - | - | 165 | |
Russin | - | 50-70 | 8-10 | - | - | 145-200 | |
Sirap | 1400 | 140 | 20 | - | - | 70 | |
Ströbröd (skorpmjöl) | - | 50 | 7 | - | - | 200 | |
Strösocker | 850 | 85 | 12 | 4 | - | 120 | |
Vanillinsocker | - | - | 9 | 3 | 0,6 | 165 | |
Vetemjöl | 600 | 60 | 9 | 3 | - | 165 |
I en del recept kan man hitta utländska måttenheter. Förklaringar för några sådana följer här:
1 pound (lb) = 454 gram
1 ounce (oz) = 28,35 gram
1 dry pint = 5,5 dl
1 liquid pint = 4,7 dl
1 engelsk pint = 5,7 dl
1 amerikansk cup = 2,4 dl
1 engelsk cup = 2,8 dl