Fotboll

Regler

På organiserad nivå har man satt upp spelregler. De är ganska lika världen över men kan också skilja något, till exempel hur många gånger man skall få gult kort och rött kort innan man åker ut efter regelbrott. För att spelarna inte skall missförstå varandra vid internationella matcher används samma regler vid dessa tillfällen.

Planen

En fotbollsplan är rektangelformad och uppdelad i två planhalvor, den är 45-90 meter bred och 90-120 meter lång, underlaget ska vara gräs, konstgräs eller grus. Sedan 2008 är de standardiserade måtten för internationella matcher 105 x 68 meter. På planen finns även en mittlinje, en mittcirkel, två straffområden och två målområden utritade. Straffområdet är den viktigaste indelningen, här får målvakten ta med händerna, och skulle det försvarande laget begå ett regelbrott som utanför straffområdet skulle resultera i en direkt frispark inom sitt straffområde döms straffspark till motståndarlaget. Motståndarlaget får inte befinna sig i halvcirkeln kring straffområdet vid straffspark.

Vid avspark från mittcirkeln måste vardera laget befinna sig på sin planhalva och för att ge avsparkande lag utrymme får ingen spelare från motståndarlaget får befinna sig inom mittcirkeln vid avspark.

Målområdet markerar var målvakten får lägga bollen vid inspark. Ingen spelare förutom den som gör inspark samt målvakten får befinna sig inom straffområdet vi inspark.

Regler under match

Om bollen kommer utanför planens sidlinjer döms inkast. Vid kortsidorna blir det antingen hörna eller inspark beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som slog ut bollen.

Regelbrott: Domaren kan stoppa spelet vid regelbrott och ge frispark till det lag som utsatts av regelbrottet. Domaren kan även välja att ge fördel av boll om det berörda laget har kvar bollen inom laget vilket betyder att spelet fortsätter utan avblåsning. Vid allvarligare förseelser kan domaren dessutom varna spelaren och det görs genom att domaren visar ett gult kort till spelaren. En varning innebär att spelaren blir utvisad vid nästa allvarliga förseelse.
Får en spelare sin andra varning under samma match så visar domaren
först upp det gula kortet (varning) och därefter det röda kortet
vilket innebär att spelaren blir utvisad för resterande delen av matchen,
så kallad lindrig utvisning.
Vid grova regelbrott kan domaren ge rött kort direkt, så kallad grov utvisning.
En utvisning resulterar normalt dessutom till avstängning,
det vill säga att den utvisade spelaren inte får delta i någon
eller några kommande matcher,
oftast en match avstängning vid en lindrig utvisning och tre eller fler vid grov.                                                                  

 

Klicka på bilderna för att se situationer som kan leda till
respektive gult kort.

 

Vid lindrigare regelbrott såsom otillåten kamp, omedvetet berör bollen med händerna (hands) eller vid offside, döms normalt enbart frispark till det andra laget.

Offsideregeln är en av fotbollens mer svårförstådda regler. Vid den tidpunkt då bollen passas till en medspelare måste medspelaren ha minst två motståndarspelare mellan sig och kortlinjen (den ena oftast motståndarnas målvakt). Om så inte är fallet är spelaren offside och motståndarlaget tilldöms frispark. Offsideregeln gäller ej om spelaren som tar emot passningen är på egen planhalva när den slås. Det är inte heller offside om spelaren befinner sig bakom bollen när passningen slås. Om till exempelvis två spelare kommer fria med målvakten och den ena passar bollen till den andra är det inte offside om passningsmottagaren befinner sig bakom bollen i passningsögonblicket. För att undvika offside är det alltså i ett sådant läge inte nödvändigt att bollen passas bakåt, vilket är en vanlig missuppfattning.

 

 

Här är en tydlig bild över hur offside regeln fungerar.
Den blå spelaren längst till vänter står offside,
eftersom han bara har en spelare (målvakten) mellan sig själv och målet.
För att undvika offsiden så behöver den blåa spelaren stå någonstans
längs med den streckade linjen när passningen slås.