Grundregler

  • Syfte

Ett Schackparti spelas mellan två motståndare där man växelvis flyttar pjäser på ett schackbord. Ett Schackbord är ett kvadratiskt bräde med 64 rutor. Spelaren med de vita pjäserna inleder spelet med första draget. Kungen är pjäsen man ska skydda, det är ett ogiltigt drag att lämna sin egen kung under attack och likaså att slå motståndarens kung. Om man utför ett drag och hotar kungen som gör att motståndarens kung även kommer ”slås” i följande drag, då sägs det att man ”satt matt” på sin motståndare och vunnit partiet.

  • Poängsystem

En vinst ger (1) poäng, förloraren (0) poäng (även genom walk over). Vid Remi erhåller båda spelarna en halv poäng (1/2). I ett remiparti önskar en spelare först ett remibud efter han gjort ett drag på schackbrädet men innan han stannar sin egen klocka (startar motståndarens klocka). Detta bud kan motståndaren anta eller avslå muntligt eller genom att röra vid sin egen pjäs vilket är ett tecken på att spelet ska fortsätta.

  • Uppförande

Spelarna får inte pressa varandra genom ord eller grimaser under speltiden. Det är förbjudet för spelarna att under spelets gång använda sig av informationskällor, anteckningar eller analysera sitt egna spel på ett annat schackbräde. Det brukar oftast vara förbjudet med elektroniska kommunikationsmedel i de större tävlingarna. Om en telefon ringer under ett parti kan de få följden att spelaren förlorar partiet. Om det sker finns några funderingar ska man alltid ropa dit domaren.

  • Rört är fört och släppt är släppt

Det är viktigt att man tänkt tillräckligt innan man sträcker ut sin hand över sina pjäser! När man rört en pjäs så kan du inte ändra på att du ska flytta den pjäsen om inte din kung står hotad, i så fall är det ett ogiltigt drag. Ett ogiltigt drag brukar oftast resultera i att motståndaren får extra minuter på sin tid. När du väl har släppt en pjäs efter du har flyttat på den kan du inte ändra på ditt drag.

  • Algebraisk notation

På ett schackbräde finns det 64 olika rutor som kan urskiljas beroende på vilken rad och kolumn rutan står på. Genom dessa benämningar kan man skriva protokoll med ett algebraiskt notationssystem. Varje pjäs namnges med sin begynnelsebokstav i stor bokstav.
K=Kung, D=Dam, T=Torn, L=Löpare och S=Springare.
Oftast så brukar man bara skriva Pjäsens bokstav och ankomstrutan, t.ex. Le5 (Löpare till e5)
När man däremot kan flytta båda sina springare till en ruta måste man både skriva ankomstrutan och utgångsrutan för att skilja sina springare åt. När man tar en pjäs så skriver man ett (x) mellan pjäsens namn och ankomstrutan, t.ex. (Lxe5). När man ställt en motståndares kung i schack skriver man ett kors efter pjäsens namn och ankomstrutan. Partier som slutar med en ”matt” antecknar man ett kors med två horisontella sträck istället för ett efter ”mattdraget”. Partier som däremot slutar i remi skriver man så här: (=)
Detta är ett exempel på ett partiprotokoll:
1.e4 e5
 2. Sf3 Sf6
3. d4 exd4
4. e5 Se4
5. Dxd4 d5
6. exd6 e.p. Sxd6
7. Lg5 Sc6
8. De3+ Le7
9. Sbd2 0-0
10. 0-0-0 Te8
11. Kb1 (=)