Meny

 

 

 

 

 

HISTORIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handbollen föddes i slutet av 1800-talet i Danmark

Från detta utvecklades handbollens regler och spelsätt. 1938 spelades den första världsmästerskapen i handboll och 1972 blev inomhushandbollen en OS-gren. Handboll anses vara en av de äldsta sporterna i historien. Redan "de gamla grekerna" och även romarna ska ha spelat något som bär vissa likheter med dagens handboll.

Mot slutet av 1800-talet förekom handboll i sin nuvarande form i Uruguay, Tyskland och området som senare skulle bli Tjeckoslovakien. Då spelade man handboll som träning för gymnaster och som ett sätt för fotbollsspelare att hålla i gång mellan säsongerna – utomhushandboll. Spelet utvecklades ytterligare under början av 1900-talet i främst Danmark, Tyskland och Sverige, där det svenska namnet handboll gav namn åt det internationella handball. Det internationella handbollsförbundet International Handball Federation (IHF) bildades den 11 juli 1946 och har (2006) 150 medlemsländer.

I OS gjorde handbollen sin entré först 1936 i Berlin. Då var handbollen med som uppvisningsgren på en utomhusarena med elva spelare i varje lag. Därefter blev det ingen mer handboll förrän 1972 i München, då först var den med som officiell olympisk gren. Damerna fick vänta ytterligare fyra år tills de gjorde sin debut på den olympiska scenen 1976 i Montréal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.alltomhandboll.nu

www.svenskhandboll.se